27 Nisan 2012 Cuma

Uçun Kuşlar!..


Uzun göçler yapan ve av arayan kuşlar, özellikle geniş kanatlı olan büyük kuşlar sıcak hava akımını kullandıklarında daha az kanat çırpıp daha az yorulurlar...leylekler, kartal , akbaba ve şahinler gibi...çoğunlukla geniş daireler çizerler...okyanusları geçen bazı kuşlar  hakim rüzgarları kullanmak için "s" şeklinde bir rota çizerler...böylelikle daha az yorulurlar..."Kutup Sumrusu" bunlardan biridir...



Kaptan Cook, Büyük Okyanus'un ıssız suları üstünde milyonlarca küçük kuşun havada çember çizerek uçtuğunu görür. Kulakları sağır edecek bir çığlıkla uçan kuşlardan yorulanlar, okyanusun dev dalgaları arasına düşerek boğulmaktadır. Kaptan Cook'un seyir defterine not ettiği bu olaya zaman içinde bir çok denizci tanık olur. Kuşların bu toplu intihar girişimi bilimadamlarının dikkatini çekler. Ornitologların yaptığı araştırmalarda göçmen kuşların, okyanusa düşecekleri yere geldiklerinde birbirlerine sokuldukları anlaşılır ama intihar etmelerinin nedeni aydınlatılamaz.
Yıllar süren çalışmalar sonrasında, bu trajik doğa olayının yaşandığı yerde bir ada olduğu ve kuşların göç yolu üstünde bulunan adanın bir deprem sonucunda okyanusa gömüldüğü gerçeği bilimadamları tarafından günışığına çıkarılır.
İnsanlar çoktan unutmuş olsalar da, kuşlar o yere geldiklerinde adayı çığlık çığlığa ararlar, bulamayınca da yorgun bedenlerini dalgalara bırakırlar!..(Sunay Akın'dan)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder