17 Nisan 2012 Salı

Eski reklamlar ve Afişler-1-

Tv'nin ülkemize ve hayatımıza henüz girmediği yıllarda ve çok kanallı tv  dönemine geçene kadar tüketiciler daha çok gazete ve dergilerde   gördükleri reklamlara ya da radyo reklamlarına göre alışverişlerini belirlerdi...ürünler arttı, çeşitlendi, nüfus arttı, kanallar arttı, tv reklamları abartılı bir biçimde arttı... buna rağmen;  bugün ülkemizde yapılan araştırmalara göre yine de tüketicilerin yüzde 42’sinin alışverişlerini gazete ve dergilerdeki reklamlara göre yaptıkları ortaya çıkmış!..



Daha çok çizim, illüstasyon  ağırlıklı el yapımı reklamlarda görsellikten çok metin içeriği ve slogan ön plandaymış...







O yıllarda grafik sanatı resimle içiçedir, bu yüzden afiş çalışmalarında geleneksel boyama, özgün baskı teknikleri kullanılmıştır....  Türkiye Cumhuriyetinin görsel kimliğinin oluşturulmasında büyük katkıları olan İhap Hulusi Göney 1929'da İstanbul'da ilk atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı etiketi ve Atatürk'ün siparişi üzerine Türk alfabesinin kapağını tasarlamıştır...











Hulusi, Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller),Tayyare Piyangosu (bugünkü adıyla Milli Piyango) idaresi, Türk Hava Kurumu, Tekel İdaresi, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donatım Kurumu, Devlet Demir Yolları, Şehir Hatları ve birçok özel kuruluş için çeşitli çalışmalarıyla hizmet vermiştir.


-DEVAM EDECEK-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder