1 Mayıs 2012 Salı

zımbırtı, zamazingo...

                              "Damdaki zımbırtı"...


Adı o an aklımıza gelmeyen, ya da adını bilmediğimiz nesneler, "şey"ler için kullanırız...çoğu zaman belleğimize yerleşmiş ve kabullendiğimiz, işlevlerini ve formlarını da az çok algılayabildiğimiz şeylerin dışındaki nesnelerdir bunlar...Nesne için kullandığımız bu kelimeler nesnelerin parçaları içinde geçerlidir...Bir şeyi tarif ederken, bir parçasını anlatırken "şunun altındaki zımbırtı","açılıp kapanan zamazingosu var ya..."  gibilerinden kullanmak daha kolayımıza gelir...Eskiden ( 70'li yıllarda) TRT 'nin severek izlediğimiz ve eşi benzeri görülmemiş programlarından biri geldi aklıma; "Hangisi Doğru?";aslında bir yarışmaydı...programın üç demir başı, "üç yalancı" rolünde Olcay Poyraz, Üstün Savcı ve Göktay Alpman vardı...Programın sunucusu da Cenk Koray...
Devlet Tiyatrosu sanatçılarının her biri yarışmacıyı kendi söylediklerinin ve iddia ettiklerinin doğru olduğuna inandırmaya çalışırlardı...yarışma "nesne" üzerinden yürürdü...o gün, seçilmiş ve çok bilinmeyen bir nesnenin  bir çeşit tirbüşon,  konserve açacağı , uzay araştırmalarında kullanılan basınç ölçer olduğu vs.vb. gibi iddialarda bulunurlardı...yarışmacı da bu üç kişinin birine inanırdı...işte "o nesneler" yarışmacı ve ekran başındaki bir çok kişi için"zamazingo", "zımbırtı"idi..!


                    Dönemin "hey" dergisinden...


Argoda farklı kullanımları da vardır. Alet , edevat, cisim...çoğu zaman da değersiz görülen şey için ve zaman zaman da boş iş, uğraşlar için kullanılır..."metres", dost anlamında bile kullanılıyormuş! 
"Dalga" kelimesi de benzer şekilde argoda bir çok "şey" için kullanılır...esrardan tutun, cinsel organa kadar...komik ama insanlar bu şekilde anlaşabiliyorlar; yani ne söylediğini karşı taraf anlıyor...bahsedilen konudan, konuşmadaki vurgu, mimik vb...den herhalde!

Aşağıda fotoğraftaki bir çok "şey" için bu kelimeleri kullanabilirsiniz! 

1 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir yarışmaydı; Sunucusuyla oyuncularıyla samimi ve bizdendi... Büyük bir keyifle izlerdik.

    YanıtlaSil