29 Şubat 2012 Çarşamba

arıza

ARIZA yazıp bir  boşluk bıraktıktan sonra ...


Arıza: aksaklık, aksama, bozulma, malfunction...
Arıza: müzik terimi olarak; bir notanın sesini yarım ton yükseltmek, alçaltmak veya eski durumuna getirmek için notanın soluna konulan diyez, bemol ve bekar işaretlerinin ortak adı...bir de "koma" var , eşit olmayan iki ses arasında kulakla seçilebilen en küçük aralık...
Müzik bir yana  hayatımızın her yerinde "arıza" var.. bu zaman zaman "koma" durumuna da sokabiliyor!
Her şeyin bir ömrü var derler, canlı, cansız...kırılır, bozulur,zamana , şartlara karşı koyamaz,yıpranır, hastalanır ya da tüm bunların bir sonucu olarak pert olur( zarar görür, değersizleşir, kaybedilir)...hastayı kaybederiz.


Eskiden olsa sonuna kadar, gerekirse (ki gerekirdi... çünkü yenisi bulunamaz ya da alım gücü olmadığından alınamazdı) 3-4 kez tamir edilirdi...şimdi tüketim çılgınlığı içinde yenisi alıyor daha bozulmadan eskinin yerini...kalitesiz, ucuz yakın zamanda bozulacak ve çöp olacaklar...bu konuyu daha detaylı bir biçimde ele almıştım daha önceki bir yazımda ("ÖZNE-NESNE VE ÖLÜM"26. 10. 2011 )...döndük dolaştık yine "arızaya bağladık"...Aslında arıza mekanik ve elektronik aksamı olan nesneler için geçerli bir olgu...ama sinirli ruh halini anlatmak için "arızaya bağlamak" deyimini  günlük yaşamda kullanıyoruz. Araba, otobüs arızalanır yolda kalır, işe geç kalırız, cep telefonumuz, bilgisayarımız arızalanır iletişim kuramaz, işimizi yapamaz dünyadan koparız, mp3 ümüz arızalanır müziksiz kalırız, blenderimiz arızalanır soğanı elde doğrarız, tv miz arızalanır dizilerden mahrum kalırız, kombi arızalanır,asansör, dondurucu, epilasyon aleti,rezarvuar,otomatik kepenk,evdeki tartı(baskül), musluk, su ısıtıcı, çöp öğütücü...zamazingo vs.vb...
Parçaları eksilen, normal olarak sağlıklı çalışmaz, çalıştırılamaz...ama bizdeki "usta"tamirciler  mutlaka parça arttırır ve orijinalinden daha "özgün" parça ve çözüm uydururlar...biraz yağlayıp üstübü ile sildinmi pırıl pırıl da olur!




Kaporta düzeltir gibi iki çekiç darbesi işi çözebilir...tv ya da radyoyu, elektrikli, elektronik eşyayı yumrukla ya da tekmele...  eskisinden daha iyi çalışır! Değil kırıklarını yapıştırmak; bir iki lehim, iki tur tornavida, anahtar sıkması ile düzelebilecek arızalara bile bakılmadan nedeyse her şey bir kullanımlıkmış gibi  atılıyor...görevli arkasındaki çöp dağlarına; atıklara bakıp canı istediğini tezgahın üzerine koyup elindeki eski  otomobil makasından bozma kasatura ile dalıp  parçalıyor...matkaplarla delikler açıyor... çekiçler dövüyor, presler eziyor...eller ayrıştırıyor ve "madde" ve "çöp" olarak tasnif ediliyor....ancak geri dönüşen ruh yeni bir bedende can buluyor...reenkarne oluyor!


... bit pazarından topladığım bir çok kişinin zombi gibi gördüğü, yüzüne bile bakmadığı bir çok obje ve cihazı tamir edip yeniden hayata geçirmeye çalıştıkça, ister istemez Don Kişot'u düşünüyorum...onun yel değirmenleriyle savaşını...tabi bazı şeylerin arızalarını bulup, tamir edip düzeltmek için eve getirmem mümkün değil...biraz büyükler!





Telefon Arıza121
Ankesör Arıza122
Teleks Arıza123
Data Arıza124
Radyo-TV Arıza125
Kablo TV Arıza126
Su Arıza185
Elektrik Arıza 186
Doğal Gaz Arıza187

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder