3 Şubat 2012 Cuma

fotoğraf anının fotoğrafı -2-












Fotoğrafın sürekli başarılarından biri, onun yaşayan varlıkları nesnelere, nesneleri de yaşayan varlıklara dönüştürme stratejisidir... bir de fotoğraf makinesinin saldırganlığı var...yumuşak huylu olabildiği gibi zalimlikte de uzman olabiliyor!Bazen fotoğraf makinesini elime aldığım zaman başka bir insan olduğumu fark ediyorum. Sırf bu yüzden  sokağa çıkarken makinemi almadığım oluyor. Dünyaya çıplak gözle bakmak da lazım! Ama makine ile çıktığımda da ilk dakikalarda  sinek kağıdına yapışır gibi konular objektifime yapışmaya başlıyor...sonra kendimi alamıyorum!
...Fotoğraf makinesinin ardında olan kişi konuyu kendince çerçeveler...kadrajın içine neyi dahil edip etmeyeceğini çabuk bir şekilde karar verir...bazen tecrübe konuşur, bazen duygular...ama asıl olan o anı   görüntülemek değil midir, daha sonra o fotoğrafa baktıkça yaşatmak için!








Birilerinin fotoğraf çektiği ve birilerinin fotoğraflarının çekildiği anlar konu olarak zaman zaman objektifime takılmış...bazen de ben kendimi dahil etmişim çekimlerimde konuya...aynadan yansımalarla, gölgelerim ile... orada olduğumun bir "belgesi"...

Konular gelip objektifin karşısında poz verirler, hareketli olanlar bile bir an durup karşıya bakmasalar da fotoğraflarının çekilmesi için uygun bir biçimde dururlar, donarlar...esen rüzgarın bir an durduğu gibi... hep uygun bir açı arar fotoğrafçılar, uygun bir an...her zaman da vardır aslında bu...ama an dediğin nedir ki! o kadar çabuk geçer ki bazen ancak gözlerinle tanıklık edebilirsin .
Fotoğrafları hiç bir zaman kategorize etmeyi sevmem çünkü bir fotoğraf her zaman tek bir kategoriye dahil olmaz. Portre fotoğrafı kişiyle ilgili çok şey söyler, mekan fotoğrafları atmosferi daha fazla duyumsatır,  aynı fotoğrafa her yeni bakışımızda yeni bir şey fark ederiz...arka plandakiler, detaylar...iyi pozlanmış bir fotoğrafta bir çok ayrıntıyı yakalayabiliriz...büyüttükçe  daha da çok detay ortaya çıkar.. bazen de "Blow up" filmindeki gibi bir şeyleri bulduğunuzu  zannederken  daha da büyütükçe fotoğrafta gerçeklerin dağılması gibi tam tersi durumlar söz konusu olabilir ve farklı zamanlarda farklı algılarla baktığımızı unutmayalım fotoğraflara...



Dijital ortamlardan çok basılmış işleri elle tutmayı, bir albüme, bir çerçeveye koymayı tercih edenler, anlatacak anılarınız kadar bol fotoğraflarınız olsun!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder