7 Kasım 2012 Çarşamba

"Altın Elbiseli Adam"













"İstanbul Arkeoloji Müzesi"nde 10 Ekim – 9 Kasım 2012 tarihleri arasında sergilenmekte olan" Altın Elbiseli Adam"ı görmediyseniz son çağrı!
Esik höyüğünde bulunan altın elbise ve diğer eşyalar  Alma-Ata müzesinde sergilenmeye başlandıktan sonra,  " Altın Elbiseli Adam", Almanya ve Fransa'nın ardından, bulunmasından 43 yıl sonra  "Kazakistan Kültür Günleri" çerçevesinde Türkiye'de sergileniyor...


1970 yılında, Kazakistan'da Alma-Ata'nın 50 km. kuzeyinde bulunan Esik kasabasında, garaj yapmak ve yol açmak için alçak bir tepenin düzeltilmesi sırasında ortaya çıkartılan, Mısır piramitlerindeki firavun odasını andıran, her tarafı kapalı, süslü kayalarla yapılmış bir oda ve odada(mezar odası) ise, M.Ö. IV. Yüzyıldan kaldığı tahmin edilen  çok kıymetli eserler(Üç binden fazla madeni eşya, çeşitli küp, tabak ve çanağın yanında mezardan binlerce altın ya da altın olmayan irili ufaklı nesne),15-16 yaşlarında çok gösterişli kıyafetle gömülü bir genç (Alp) ortaya çıkarılmıştı...Kaftan ve çizmesinde üçgen biçiminde işlenmiş, küçük altın levhalar yan yana ve üst üste dikilerek adeta altın bir zırhla kaplanmıştır. Kıyafette kullanılan ipliğin altın olduğu ve altının eğrilerek iplik haline getirildiği anlaşılmaktadır. Belinde 16 büyük altın levha ile süslü kemeri, kını ve kabzası altın süslemeli bir kaması vardır.















Elbisenin üzerindeki sayıları 4000’i bulan bütün diğer altın levhalar; at, kaplan, geyik, pars, kurt, dağ keçisi, aslan ve yırtıcı kuş figürleri ile işlenmiş olup, Kuzey ve Orta Asya maden sanatının gelişmiş bir üslubunu göstermektedir. 
Elbisenin yanında yer alan yarısı kırık bir kabın üzerinde ise Göktürk alfabesiyle "Han'ın oğlu 23'ünde öldü.Esik halkının başı sağ olsun" cümlesi yazılıdır. 26 harflik iki satır bu  yazı, Göktürk alfabesinin M.Ö. IV. Yüzyılda da kullanıldığının en önemli kanıtıdır.” 
Bugüne kadar bilinen en eski Türk yazısı, Yenisey ve Orhun anıtlarındaki yazılardı ve bunlar zamanımızdan on dört asır geriye uzanıyordu. Oysa, Esik'teki mezarda bulunan bu yazı 25 asırlık bir belgedir...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder