26 Eylül 2012 Çarşamba

hepimiz uzaylıyız -3-

Uzayda görünen galaksilerin ve yıldızların görüntüleri "farklı zamanlardaki görüntüleri" olabilir...çünkü ışık uzayda doğrusal ilerlemez, evrensel çekim güçlerinin belirlediği yolu takip eder...bu yüzden sonsuz olarak düşündüğümüz uzayda milyonlarca galaksi olabilir ya da bu rakam tahmin edilenden daha az olabilir!
Uzayı, dünyayı(atmosferi dışında) ve tüm gezegenleri, milyarlarca yıldızı saran boşluk olarak düşünürsek; "hepimiz uzaylıyız"...o zaman bazı durumlarda "Uzaylı" yerine"Dünya Dışı Varlık" terimini kullanmak daha doğru olacak...tv dizilerinde bu tarz yaratıklar ve uzay teknolojisi ile karşılaştık sık sık...


"Star Treek"-Uzay Yolu dizisiyle başlayan yolculuğumuz, ufkumuz genişleyerek devam etti...siyah-beyaz yolculuk yavaş yavaş renklendi, geleceği hayal edebileceğimiz kadar teknolojimiz inanılmaz boyutlarıyla ekrana yansıyordu...dizilerde görüp hayal diyebileceğimiz bir çok cihaz da hayata geçti..tabi dizi ve filmlerin çekimlerine de yansıdı bu teknoloji..."Star Treek"İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek "Birleşik Gezegenler Fedarasyonu"nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir eder...USS Enterprise-Atılgan, ışınlanma, "hışşşt"diye açılan otomatik kapılar, haberleşme cihazları, bayıltıcıya ayarlanabilen fazerler...kaptan Kirk'in karizması, Mr. Spock'un telepati gücü, enseden sıkıp bayıltması, gemiye enerji yetiştiremeyen Scoty, Uhura, Sulu, Dr. Mc Coy, vs vb...Turist Ömer( Sadri Alışık) bile çağa ayak uydurup Uzay Yoluna terfi etti!..





...sonra 1975-77yıllarında "Space 1999" -Ay Üssü Alfa'da geçen maceralara dahil olduk...Ay'daki nükleer patlama sonucu Ay Üssü Alfa, Dünya'nın yörüngesinden çıkıp uzayda sürükleniyordu..Kaptan König üssün serin kanlı  komutanıydı .."kartal"larla uçtuk...Uzay Yolundaki Mr. Spock'un benzeri Maya(bilim subayı olarak) dahil oldu sonraları...maddeye hükmedip habire şekil değiştirip başka canlılara dönüşebiliyordu (oksit canavarı mesela!) 



  
1978 yılına geldiğimizde "Battlestar Galactica" vardı ailece oturulan kanepenin karşısındaki tv de...Yıldız savaşlarında Yüzbaşı Apollo, Starbuck, Galactica ve Pegasus...Saylonlular...küresel felaketleren ötürü dünyadan ayrılan insanlar 12 koloniden oluşan bir topluluk kurmuşlardır. Ama zamanla Saylonlular denilen düşman robotların saldırısı sonucu 11 koloni yok olmuş, sadece Galactica'nın olduğu koloni hayatta kalmıştır.(sonra kardeş koloni gemisi Pegasus da dahil olur maceraya)... 

-devam edecek-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder