13 Eylül 2012 Perşembe

Acı-2-



"Acı"yı severim; biber olarak! Fakat bazen diğer tadları öldürecek kadar kuvvetli oluyor! Birtakım ve bazı insanlar acı biberleri cüzdanlarında taşıyıp yemeklerine katık ediyorlar...metabolizmayı hızlandırarak dolaşım sistemini direkt etkileyen acı biber, kanserli hücreleri yok ederek kalp krizi riskini de azaltıyormuş...


New Mexico Üniversitesinde  yapılan araştırmalar sonucu "Trinidad 
Moruga Akrebi" biberleri, "Scoville acılık ölçeği"nde 2 milyon birime ulaşarak dünyanın en acı biberi olmuş...acı ilk ısırıkta etkili olmazken ilerleyen zamanda insana "acı" veriyormuş! Hindistan'da yetişen "Bhut Jolokia" türü biber, Scoville acılık ölçeğinde 1,2 milyon birimle dünyanın en acı biberi olarak 2007 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişmiş...

Şili biberi de acı yarışında bildiğimiz bir biber türü...hem müzik grubundan hem de artık ülkemizde Antalya ve Bursa'da yetiştiriliyor olmasından tanıyoruz...Avrupa ülkelerine ihraç ediliyormuş...1983 yılında kurulan, "Red Hot Chili Peppers"ın ilk isimleri "Tony Flow And the Miraculously Majestic Masters of Mayhem" miş!

İnsan sınırlarını zorlayan "bol ve sağlam acı biber" Meksika yemeklerinin olmazsa olmazıdır...acılı Meksika fasulyesi favorim!
Şimdilerde Meksika biberi hapları ve çayları zayıflamak isteyenlerin imdadına koşuyor!  Ama bazılarına yaramıyor!
Bir de "Acı eşiği" var: diğer adıyla "ağrı eşiği"...ağrıya ve acıya dayanıklılık düzeyini ifade etmekte kullanılıyor. Kadınların acı-ağrı eşiğinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu ispatlanmış...bilim insanları kadınların doğurgan olma özelliğinin bu duruma  etki ettiğini savunuyorlar...yıllık enflasyon rakamları, market, okul alışverişleri,futbol tutkunlarının,kendi takımlarının düştüğü durumu belgeleyen puan durumu tabloları(puan cetveli) da acı eşiğini zorlayan diğer  etkili elemanlar olarak sayılabilir!..

2008/2009 17.hafta puan durumu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder