25 Aralık 2012 Salı

-tık-


Geçen gün, blog ile ilgili istatistiklere bakarken;  en çok "tıklanan" yazının "tik" olduğunu gördüm! Ezelden beri tikli bir milletiz...tikli olduğumuz gibi bir o  kadar da huylu...lakin bu kadar çok tıklanacağını düşünmemiştim bu yazının!
Tıklama, tıklanma olayı son bir kaç yıl içinde hayatımıza yoğun bir biçimde girdi...önceden bildiğimiz tıklatma kapı ve cam  içindi...bir de "tıknefes" yakıştırmasını  hatırlıyorum: nefesi çabuk kesilen, soluk soluğa kalan, nefes darlığı, solunum zorluğu çekenler için kullanılır... nefesi çabuk kesilenlerin yardımına teknoloji yetişti!
Günümüzde bilgisayarda ve cep telefonunda bol bol tıklıyoruz ...internet ortamında  gezinip siteleri tıklıyoruz...mouse'un sağ ya da sol "klick" sesi, bilgisayarın her yapılan işlemde çıkardığı ses ile bu tıklama işlemi vurgulanıyor..."tıklama" bir nevi "klick"lemek!..
Bir forumda sormuşlar: "arkadaşlar dosya açarken klick sesi nasıl kapanır?"!
Bazı siteler daha fazla ilgi görüyor ve daha fazla tıklanıyor...bu gibi siteler böylece reklam alarak gelir de sağlıyor...tıklama rekoru kıran fotoğraflar, haber ve klipler var...ama her şeyin sahtekarlığı olduğu gibi tıklamanın da sahtekarlığı yapılıyor! Hatta bu iş için programlar bile yazılmış!Bi tıkla gelsin, tıkla gelsin gibi sloganlar ile internet alışverişleri yapıyoruz...bi tıkla hemen üye oluyoruz, tıklayıp sohbet ediyoruz, burgerimiz, pizzamız eve geliyor, mağaza, market alışverişi yorulmadan bitiyor...ekabir ( devlet büyüğü, padişah gibi oturduğumuz yerden kıçımızı kaldırmadan önümüze gelsin isteriz ya!) bir millettik daha da ekabirleşiyoruz!

atık, yatık, katık...tıknaz, tıkabasa, tırtık...gibi önünde, içinde, arkasında -tık- bulunan sıfat ve kelimeler de dilimizde  tıkır tıkır işliyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder