9 Ocak 2015 Cuma

Göz Kusuru


Göz kusuru denince akla genel olarak göz bozukluğu gelebilir ve bu kusurlar çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir...
1) Renk körlüğü: Kırmızı ile yeşili, mavi ile pembe gibi renkleri ayırt edememe durumudur. Renk körlüğünün eşeye bağlı kalıtsal bir hastalıktır ve erkeklerde daha çok görülür.
2) Total renk körlüğü: Bu hastalık da kalıtsaldır. Hastalıkla ilgili genler X ve Y kromozomlarının homolog bölgesinde bulunur. Total renk körleri hiç renk göremezler, yani çevrelerini siyah-beyaz olarak algılarlar.
3) Miyopluk: Uzaktaki cisimlerin iyi görülememesidir. Bunun nedeni, görüntünün sarı beneğin ön tarafına düşmesidir. Görüntünün sarı beneğin ön tarafına düşmesine, göz merceğinin kırıcılığının çok fazla olması ya da arka odanın normalden uzun olması sebep olur. Bu tür göz kusuru (miyopluk) kalın kenarlı mercek (ıraksak mercek) kullanılarak giderilebilir.
4) Hipermetropluk: Yakındaki cisimlerin iyi görülememesidir. Bu göz kusuru miyobun tersi olarak, gözmerceğinin az kırıcılık yapmasıyla ya da arka odanın normalden kısa olmasıyla ortaya çıkar. Hipermetrop olan kişilerde görüntü, sarı beneğin arkasına düşer. Bu göz kusuru ince kenarlı (yakınsak) mercek kullanılarak tedavi edilebilir.
5) Astigmatlık: Kornea tabakasının bozulmasıyla oluşur. Korneanın bozulması yüzünden ışığın geçişi düzensizleşir ve ışınlar retinaya dağınık olarak düşer: Bu göz kusuru, silindirik mercek kullanılarak düzeltilebilir.
6) Presbitlik : Yaşlılık nedeniyle oluşur. Bu tür kişilerde göz merceği esneme yeteneğini yitirir ve esneyemediği için de uyum yapamaz. Hastalık ince kenarlı mercek kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır.
Ama burada bahsedeceğim kusur biraz farklı; genellikle yeni nesil için geçerli olan "vizör bilmezlik"... Derslerde vizörü öğretip kullandırana kadar göbeğim çatlıyor! Zira herkes ekrandan bakmaya alışmış dünyaya(telefon, tablet ve fotoğraf makinesi... hangisi olursa olsun) ... Geçen gün okuldaki öğrencilerden tesadüfen önüme çıkandan sergi alanında bir fotoğrafımı çekmesi için makinemi verdim; sonuç içler acısı! Ben özellikle LCD ekranı kapatmış olduğum için öğrenci kabaca beni karşıdan gören bir açıdan, vizörden bakmadan çekti... bunun "şeyi açık değil" dedi... "açık" dedim..."gözünü o küçük pencereye tut! "... güya tuttu! Yan gözle bakarak kadrajladı zannetti; alakasız bir şey çekmiş... BİR BAŞKASINDAN RİCA ETTİM! "şuradan zoom yapabilirsin, biraz yakın çek " dedim... israrla faal olmayan ekranın üzerinde parmağını gezdirip görüntüyü büyütmeyeİ(zoom yapmaya) çalıştı; olmadı... "nereden di! diye sordu... yine olmadı... bu üç farklı öğrenciyle devam etti durdu... sonunda ayarı ben yaptım, "şurada dur, kıpırdatma"dedim! Yahu yine yamuk oldu! Galiba sorun"göz-beyin"koordinasyonu SORUNU! YA DA VİZÖR BİLMEZLİK SORUNU... Bir ihtimal "selfie" dışında bir şey çekmedikleri için de olabilir!
  



Jazz akordionisti Gus Viseur'ün konuyla alakası olmasa da soyadı çağrışım yaptırıyor: "vizör"! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder