2 Ocak 2013 Çarşamba

buruşuk-kırışık ve ütü


Yaşlandıkça  kaçınılmaz olarak artar kırışıklıklar...Shar pei gibi eğer şöyle 70-80' li yaşları görürsek; yüzümüz, tenimiz buruş buruş olacak!
Diğer buruşukluklara bakalım; ekşi bir şey yerken yüzümüzü buruştururuz, hoşnut olmadığımız benzer durumlarda da...
Bekar yaşayanların kıyafetleri biraz daha buruşuktur genelde...ama kendi ütüsünü özenle, şarkı söyleye söyleye yapan da var...ben bir dönem yatak-şilte altı yöntemini kullanmıştım ama gömleklerde iyi sonuç vermeyince ütü olayını benimsedim! Türk Sanat müziği ütü hareketlerini belli bir ritmde ve makamda iyi karşılıyor!  

Sentetikler ve ipek kumaşlar için düşük ve orta ısılar yeterlidir. Pamuklu ve ketenler için yüksek ısı kullanın.

Yünlüleri orta veya yüksek ısıda ütüleyin!..
Fitilli kadife ve kadifeyi ütülerken; kalın bir örtüyü ütü masasına yerleştirin. Giysinin içini dışına getirin ve ütüleyin. Zor ütülenen bölgeler için dikey buhar uygulayın!

Pamuklular için, kumaşı düz yüzünden buharlı ya da kuru ütüleyin. Koyu, tok renklerle çalışırken, parlamayı önlemek için malzemeyi ters yüz edin!..
Polyester doğal bir doku değildir ve daha düşük bir erime noktasına sahiptir. Sıcaklık ayarları için etiketleri kontrol edin!

Giysileri ütüledikten hemen sonra asın! Kolalı ütüleme yaparken önce kumaşın iç kısmına su püskürtün, sonra kumaşın ütüden evvel her kısmının suyu emebilmesi için kumaşı elinizde toparlayın. Ütünün ısısını kontrol edin. Eğer kumaşa ütüyü temas ettirdiğinizde "cızırtı" sesi çıkarıyorsa, ısıyı düşürmeniz gerekir!..
Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olacağı için bu tür hareketlerden sakının. İnatçı kırışıklıklar için uzunlamasına buharla ütüleyin! Gören de kırk yıllık ütücü sanır!..bilgileri "internet"den aldım...Babamı hatırlıyorum...buharlı ütüler daha yoktu ortalıkta ya da pahalıydı...önce ütüye doğru "kutsal su" serper gibi parmaklarıyla inceden bir su atar; ütünün yeterince ısınıp ısınmadığına bakar, sonra da sanatını o oturağı kendinden ütü tahtası üzerinde Sanat müziği ile birlikte icra ederdi...şimdi yaş 79... değil ütü yapmak doğru dürüst hareket bile etmiyor, evde öylece televizyon karşısında işte... 





"Pleasantville"-Yaşamın renkleri"(Garry Rosse-1998)filminde idealize edilmiş siyah-beyaz yaşam ve karakterlerin mükemmel hayatlarında olumsuz hiç bir şey yaşanmıyordu...ev işlerini kadınlar yapıyordu düşünmeden hem de kutsal bir görev gibi...


ama bir gün gerçek diye dayatılan şeylerin ve "Pleasantville"in dışında da bir yaşam olduğunun bilincine, yaşamın renklerine varan bazı kasabalıların değişimi ve doğal olarak kasabadaki yaşamın da bir değişim geçirmesi söz konusu oluyordu..öyle ki ; bowling oynayan kasabalı erkeklerden biri   eşinin ütü yaparken yaktığı gömleği gizlemeye çalışıyor,ütü izini görenler korkuyla karışık hayret nidaları atıyorlardı...eşi o sırada "düşünüyormuş"!?


O yüzden ütü yaparken fazla dalıp gitmemek lazım!


Paralarımız cüzdana girecek zamanı ve önemi bulamadığından elden, ele, cepten cebe buruşup kırışır...bir de cepte unutulur yıkanırsa illaki ütülemek lazım! Normal şartlarda ütü yapmak 60 kalori yaktırıyormuş! Kafa ütülemek çok laf edip, mütemadiyen konuşarak sersemleştirmek...bu konuda oldukça başarılıyız!


Ceketi giyer çıkarsınız, yine otobüs, dolmuş, metro derken otura kalka, buruş buruş olur ya ...işte insanın güzel, temiz ve ütülü giyme zevki kalmıyor! 


Bir itiraf: İlkokul günlerinde, o yapıp beğenmediğim resimlerin kağıtları için çok üzgünüm...gençlik de aşklarıma yazıp da beğenmeyip, buruşturup attığım, harcadığım kağıtlar için çok üzgünüm!


Bir de "Bruşetta" var...konuyla alakası olmasa da ses olarak çağrışım yaptığı için bahsedelim: Baget ekmeği alın, ince ince dilimleyin, sonra fırında ızgara kısmında kontrollü biçim ters yüz hafifçe kızartın...sıcakken üzerine zeytinyağı gezdirin ya da fırçayla sürün...mevsim itibariyle iyi domates bulup sos yapamayacağımız için hazır "bruschetta" sosu kullanalım...yok eğer yapacağım diyorsanız : iki üç kaşık ince doğranmış soğanı, ve 2-3 diş ince doğranmış sarımsağı ateşte zeytin yağı ile hafif pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla çevirin, 2-3 adet orta boy domates küp doğradıktan sonra bir iki yaprak fesleğen ile üzerine  tuz ekleyin, karabiber çekip ve biraz daha ateş üzerinde çevirin(ama domatesleri çok öldürmeden)...sonra dilimlerin üzerine bölüştürün...isteyenler ekmek dilimleri üzerine zeytin yağından sonra keçi peyniri ekleyebilir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder