27 Ocak 2013 Pazar

pisi pisi-ne

Hayatta her zaman pisi pisine kaçırdığımız, kaybettiğimiz şeyler var!..takımların maçları, şampiyonluklar,sınavlar, şans oyunları, çekilişler vs.vb...ama bu kayıplardan en acısı ölüm; Safra kesesindeki stendin değişimi gibi basit bir operasyon için yattığı hastanede vefat eden ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand'ın ölümü için  "pisi pisine" yakıştırması yapılabilir!..Boş yere, boşu boşuna!
Cağaloğlu'nda, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bulunduğu 150 yıllık konak, 24 Aralık 2012'de yanmıştı...pisi pisine mi?! Ben bu görüşe katılmıyorum! Kötü bir espiri olacak ama "pisi pisi"ler  olsaydı binada kabloları kemirerek yangına sebebiyet veren fareler de olmazdı, yangın da! 
Göz göre göre-seyirci kalarak, kulak duya duya-kulak misafiri kalarak, kah basireti bağlanarak, kah duyarsızlaştırılmış at gözlüklü vatandaşlar olarak, kayıtsız kalmaktan, özdeşleşememekten, sahiplenmemekten, umursamamaktan, önemsememekten, tahmin edememekten, düşünememekten, imkan ihtimal-olasılık vermemekten pisi pisine gider bir çok şey işte böyle!..
Yangın olur biz yangına gideriz; itfaiye vardır, sokağa giremez, girse ya suyun tazyiki yoktur ya da merdiveni kısa kalır...Benzer bir duruma yıllar önce "Odakule yangını"nda şahit olup fotoğraflamıştım!

















Orhan Veli gibi Belediyenin açtığı bir çukurda ölüm pisi pisinedir!( Aslında çukura düşüp başından yaralanmış, yanlış tedavi uygulanmış...beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşılmış ama iş işten geçmiş...işte bu kadar ucuz hayatlarımız!)




Kedileri çağırırız pisi pisi..."pusy pusy"...pusy cat...başka anlamları da var tabi...ama konuyu dağıtmayalım!İngilizce anlamlardan çok biz türkçe üzerinden yani "pisi"den devam edelim...
kediye pisi, pisicik ya da pisi pisi demek sevimli olan bu hayvancağızı daha da sevimli kılar çocuk dilinde...kedilerle iletişim kurma amaçlı bu çağırma biçimi ilk Mısırda keşfedilmiş!
Sadece "pisi" demek kediyi çağırmakta pek etkili değilse de dikkatini çeker!





Aslında "s" sesinin melodik biçimde tektarlanması bile yeterli! 













Halk oyunları, dans, bale gibi sahne sanatlarında ayağa giyilen düztaban deri ayakkabıya da pisi pisi denir...























Çocukken Pisi pisi otuyla hepimiz oynamışızdır...Latince "hordeum murinum".Yabani bir bitki olup doğada otların arasında karşımıza çıkar... başağa benzer; uzantılarındaki kancalar ile kumaşa yapışabildiği gibi kedi ve köpeklerin tüylerine de yapışır ve yapısı gereği ileri doğru tek yönlü hareket eder, ilerler...kedi ve özellikle daha fazla hareket eden ve  dolaşan köpeklerin kulak, burunlarından kaçarak, iç organlarına, gözlerine, patilerine zarar verebilir...hatta insanların bile dikkat etmesi gerekir! Biz çocukken avuç içinde elleri ovuşturarak ileri doğru hareketini seyrederdik...bir de sivri uçu iyi saplandığı için dart oku gibi birbirimizin üzerine fırlatırdık!




"Arizona Dream" filminde-yüzüşü yan da olsa- havada denizde yüzer gibi süzülen balık kuzey denizlerinde devasa büyüklüklere ulaşabilen pisi balığıdır...




(catfish)-(yayın balığı da deniyor)Pisi balığını kedi balığıyla karıştırmamak lazım!..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder