24 Ocak 2013 Perşembe

numune-lik


Tek kalan, eşi, benzeri olmayana, türünün son örneğine "numunelik" deriz...başkalarının cesaret edemediğini yapacak kadar "çatlak" olmak, ya da kimsenin değer vermediği bir şey ile kafayı yormak da bu yakıştırma kapsamındadır! Arkadaşlarım beni numunelik bulur! Hatta eski eşya merakımı bilen ve istifa ettiğimi duyan öğrencilerimden Derya "siz bir dükkan açın!"dedi...ben de "vitrinde ben dursam yeter!" dedim...Neyse kendi  fotoğrafım yerine Mr. Bean ile idare edeyim dedim! Numuneye "örnek", "göstermelik" diyebiliriz! Hayatın içinde yaşanılana, yapılan işe bağlı numuneler ve numune alma yöntemleri vardır. Genellikle bütünden bir parça alınarak yapılır bu işlem...alınan ya da verilen numune bir parça olmasına rağmen aslını imler...sadece bazı veriler elde etme, değerlendirme, ölçme, biçme yapmak, tetkik etmek için örnektir. En çok inşaat ile ilgili malzeme örnekleri,dekorasyon ile ilgili duvar rengi, döşemelik kumaş, perde gibi  seçimler için, laboratuvarda ise tahlil amaçlı kan, idrar, dışkı, doku vb, numunesi alınır-verilir... gıda ve ilaçlar  ile ilgili  de Hıfzıssıha'da numuneler üzerinden tetkikler yapılır...Yine en çok da bozulan, kırılan bir eşyanın, makinenin parçasını(isim koyamadığımız bu parçaya "zamazingo" deriz) numune olarak elde dolaştırılarak kapı kapı arar; fiyat yüksek ise ya da bulunamıyorsa, orijinal yerine yan sanayi ürünlere bakarız...o da söz konusu olamıyorsa "sanayi"de ya da mahallenin her işe el atan tamircisinde konu çözülür...benzerini yapabilecek gerçek sanatkarlar her zaman bulunur!..


Biten pilin, ipliğin, yünün bile aynısını ya da muadilini  alabilmek bazı kişiler için numuneye bağlıdır. Numuneler yanıltıcı olabilir; özellikle boya renkleri...gerekli işlemler için miktarı, eni boyu yetersiz olabilir... bir ürünün numunesi aslından daha kaliteli, güçlü, dayanıklı vb.vs.dir. Operasyon ile insan vücudundan bazı parçalar alınır "iyi -kötü huylu" mu bakılır,kültür üretilir, zemin etüdü, beton dayanıklılığı yine numune ile yapılır-kontrol edilir...

Açılış, davet, partide, grup halinde anlaşmalı gidilen yemekte bazen yiyecek içecek miktarı az olur(numunelik!)...kimse de zaten az  olanı bitirmeye kıyamaz!..tabakta hep bir parça "utanma payı" kalır...
İlaç  şirketleri ilaç mümessilleri aracılığıyla hekim, eczacı ve diş hekimlerine bedelsiz ilaç numunesi vermek suretiyle ilaç tanıtımında bulunur, bu ilaçlar bayram şekeri niyetine arkadaşlar arasında "kırışılır"! 

Cumhuriyetin kuruluş döneminde, her şehirde bir "numune" hastanesi kurulmuş...Numune, burada örnek teşkil edecek hastahaneler olarak; "iyi örnek" anlamında kullanılmış!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder