1 Aralık 2014 Pazartesi

Nesne yerleştirme-düzenleme...

Simetromani... Simetri hastalığı ya da takıntısı, bir çeşit "obsesif kompulsif" bozukluk! 
Her şeyin belli bir simetride olması sanki bir zorunlulukmuş gibi!
Yaşadıkları alan içerisinde her şeyi kendilerine göre düzenlemek istemeleri yanlış bir şey mi? Bunu hepimiz yapmıyor muyuz! Düzendeki bir değişikliği algılayıp yine eski düzenine getirmek özellikle ev hanımlarının bir takıntısıymış gibi görünse de hepimizin bir düzen anlayışı var; ne kadar düzensiz ve dağınık görünse de!
Simetriden yoksun, çarpık kentimiz  İstanbul'da binaların birinin içeride diğerinin dışarı çıkıntı yaparak aynı hizada olmaması, yolların ip gibi gitmemesi- düz olmaması, yamuk yumuk direkler vs.vb.. gibi normal karşılanabilecek görüntüler simetri takıntılı insanları huzursuz etmeye yeter... Evde kumanda kullanıldıktan sonra aynı yere konmalı, çekmecede çatal kaşıklar birbirine karışmamalı, resim çerçeveleri büfede aynı açıyla durmalı, duvardaki tablo yer ile 90 derece açı yapmalı... Eşyaların ufacık-azıcık bir sapma yapmadan aynı yerde görünümlerini ve varlıklarını devam ettirebilmeleri için sanırım durdukları, bulundukları yüzeylere, zeminlere çarpı işaretleri koymak en iyisi... 
Gelelim "nesne yerleştirme"ye... Enstalasyonun yerleştirme sanatı olduğunu düşünecek olursak aslında yaptığımız her düzenleme; bir "sofra kurma" bile bu sanatın sınırları içine girer. Vitrin düzenlemelerini oldum olası sevmişimdir... konsepte göre gerekli nesneler bulunur, sette dekor hazırlanır gibi... yapay bir düzenleme olsa da bittiğinde her biri bir hikaye anlatır... Kullandığımız eşyalar bizim yaşam biçimimizi, zevklerimizi, hayattaki tercih ve beğenilerimizi, eğitim, kültür ve sosyal statümüzü yansıtacak göstergeler olur; ruhumuzun inceliğini ya da kalınlığını anlatır...her eşya, her nesne kullanıldıkça daha fazla hikaye biriktirir... kiminle ne kadar vakit geçirirse ondan izler taşır!
İşte size kişilerin yaşam biçimi ve zevklerini , kolleksiyonlarını, hobi ve  ilgi alanlarını gösteren "nesne yerleştirme" fotoğrafları... Sadece fotoğraf çekme amacıyla düzenlenmiyorlar; müzelerde sergileniyor bu çalışmalar... ben de öğrencilerimle böyle bir çalışma başlattım yakında bir sergimiz olacak!



İki basit deneme! Aşağıdakiler başkalarının çalışmaları...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder