2 Aralık 2014 Salı

Denge-düzen-1-


Lewis Hine, "Empire State" Binası inşaat işçilerini çekmek için o yüksekliğe onlarla beraber çıkmıştı 1930...O yıllarda New York' un bir çok gökdeleninin  inşası devam ediyordu(1920-1935)...





Allah muhafaza, mazallah ya "muvazene"lerini kaybetselerdi! Hayatta kalmak için çalışmak, tehlikeli işlerde kelle koltukta hep çalışmak ve sürekli dengelerini korumak zorundalardı... Günümüzde benzer biçimde yaşamlar hala devam ediyor... Kimileri yerden onca yükseklikte çalışmak zorundayken kimileri mezarı olacağı toprağın yüzlerce metre altına giriyor her gün ölüp ölüp diriliyor ya da dirilemiyor..."Devlet büyükleri"o ölü canlardan rakamlar olarak bahsediyorlar! Makineler insanların yerini tam olarak alamayacak desek de işlerini kaybediyor binlerce İNSAN! Dün yine cep telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldıklarını öğrenen Soma'daki 2831'in üzerindeki işçi, en iyi bildikleri ve kuşaklardır devam ettirdikleri mesleklerinden başka ne yapabilir?

Hem de bu iş yokluğunda ve çok daha olumsuz şartlarda ve ucuza çalışabilecek bir sürü göçmen varken yurdumda! Yatağan Santral ve maden işçileri de 443 gündür direniyor benzer bir akıbete karşı... İnsanın"dengesi" bozulmaz mı, isyan etmez mi bu hükümete, yardakçılara, peşkeşçilere?




Dünyanın çivisi çoktan çıktı biliyoruz ama bu her şeyi kolay kabullenmeli anlamına gelmez... Babamın kullandığı bir laf var: İdrak-i maâlî bu küçük akla gerekmez. Zira bu terâzi o kadar sıkleti çekmez." Ziya Paşa söylemiş... 
eşşek alim olmaz taş taşımakla tekkeye
adam insan olmaz gitmek ile mekkeye

erbab-ı kemali çekemez nakıs olanlar
rencide olur dide-i huffaş ziyadan

kem asla necabet mi verir hiç üniforma
zerduştü palan giyse eşşek yine eşşek

ehli keyfe keyif verir kahvenin kaynaması
eşşeği yoldan çıkarır sıpanın oynaması

idrak-i meali bu küçük akla gerekmez
zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez

ainesi işidir kişinin lafa bakılmaz
kişinin görünür rütbe-i aklı eserinde...


Hepimizin bu olumsuz ülke şartlarında ve gelecek kaygısıyla dengemizi yitirmemiz içten bile değil!




Elin adamı da sırf spor olsun diye neler yapıyor! Hadi sahilde hava atmak için yapması bir yere kadar kabul edilebilir ama bunu dağ zirvelerinde yapanlar var! Anlaşılacağı üzere denge sanat, aynı zamanda da sağlam sinir işi!





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder