17 Aralık 2014 Çarşamba

Denge-düzen-2-

Equilibrium, balance...Dengeyi sadece cisimler üzerinden değil insan üzerinden yorumlarsak; insanın dışarıdan herhangi bir kuvvet etki etmediği müddetçe denge halini koruması söz konusudur... Denge halini bozmaya çalışan kuvvetlere karşı koyan kuvvetler varsa, dengesi bozulduktan sonra tekrar denge haline gelebiliyorsa o zaman "kararlı bir denge"nin varlığından söz edebiliriz...Hepimizin dengesi fiziksel anlamda olduğu kadar mecaz anlamda da bozulur... önemli olan tekrar denge haline gelebilmek, dengeyi sağlayabilmek.

Seçme özgürlüğün varsa o zaman dengedesin ve “insan”sın! Kendi düşüncelerin varsa, inisiyatifin( karar verme yetisi ve yetkisi)varsa...




İşin traji-komik kısmı "denge yaratmak" adına... arı-kovan bağışlama!!!!!!!!!
 ICA: İnşaatı gerçekleştiren firma (İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş)


Kaybetmeden bulamazsın kendini arada sırada unutma! Bir çok şeyin değerini kaybettiğinde anlarsın; kaybolabilecek  bir orman varsa etrafında o zaman hala  çevrende bir denge var demektir… GİT VE BİRAZ KAYBOL! 
3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kilometrelerce geçeceği ormanlık alanlardaki ağaç kesimlerini düşününce, olup bitenleri çaresizlik içinde seyredenleri...kaçacak yer arayan hayvanları, arıları...% 90 azalan ve %10'a düşen verimi, streslenen arıları... Böylesine "despot"lukla (dominus-kyrios-efendi)kurulmak istenen düzende dengeden söz edebilir miyiz?

Zayıflıkların varsa, zaafların insana özgü, hayallerin varsa hala insansın… dengen gider gelir arzular, istekler ve gerçekler arasında. Şehir ceryanı gibi sürekli değişen duygular içeriden gelse de  en nihayetinde mutlak olarak bir dış etki sonucunda bozulur dengeler... 

amaçların varsa… "öteki" olsan da insansın… kendini tekrarlasan da , coşkuların, hayal kırıklıkları, başarısızlıklar, başarıların varsa… açlık kadar tokluğun, varlık kadar yokluğun, çelişkilerin, emin olduğun kadar yanılmaların varsa insansın… ve "kararlı dengen" seni ayakta tutar...  

düşünüyorsan, kendini ya da başkasını dinlemek için susabiliyorsan, başkasını duyabiliyorsan…  Arada bir üşüyor, düşüyor, düşüp dizlerini kanatıyorsan… rüzgara, soğana ve biber gazına maruz kalman dışında gözlerin yaşarıyorsa, burnunun içi yanıp, yüreğinin köşesi burkulup… o zaman hala insansın!

düzene boyun eğmeden kendin dışında diğerlerinin de hakkını savunabiliyorsan, kendini başkalarının yerine koyabiliyorsan, ekmeğini bölüp paylaşıyorsan...insansın! Bırak her şeyi kontrol etme desem, dünya, doğa, yaşam dengeler desem yalan...ama bu şekilde de kontrol manyağı olma tehlikesi var! PARALEL YAPILAR, İLLÜMİNATİLER Mİ BOZUYOR DENGEYİ VE DÜZENİ YOKSA UZUN ZAMANDIR KOKAN BALIĞIN BAŞI MI?Yeni dünya düzeni, monarşileri yıkmayı, dini inançları yok etmeyi, ulus devletleri ve vatanseverliği sonlandırıp, sosyal düzeni yok ediyor mu? Edecek mi? 
Aslında Modernizmin insanın var oluşu ile ilgili  etik ve metafizik sorunlarını çözemeden yerini Postmodernizme bırakması günümüz toplumlarının; dolayısı ile bireylerin geldiği noktayı açıklar. Postmodern toplumlarda bireyin kendi özgür iradesiyle yaptığı tercihlerin  ön plana çıkması normal olanı ama dikta rejimine meraklı olanlar, tek adam olma  ve herşeyi kontrol etme peşinde üzerimizde baskı kurarken bu ne kadar mümkün...
GERÇEKLERİ GÖREBİLİYOR OLMAK - GERÇEKLER ACI DA OLSA- GÜZEL DENEBİLİR Mİ? KOLAYLAŞAN HAYAT VE ALTERNATİFLERİN ÇOĞALMASI BİZİ DEĞERLERİMİZİ,DENGEMİZİ KORUYAMAMAMIZA VE KAYBETMEMİZE GÖTÜRÜYOR!

Yine de bunca beton ve asfaltın dışında toprağa basabiliyorsan… başını kaldırıp bulutlara bakabiliyorsan, trafikten 3 saatte çıkamadığın halde eve varırken yağmurda ıslanıp hala gülümseyebiliyorsan "kararlı bir denge"desin... bravo hala normalsin! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder