27 Şubat 2015 Cuma

"Basınca karşı"


Bir yüzey üzerine etkide bulunan dik  kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır "basınç"... Bir kişinin 80 ile 100 arasında bir G kuvvetine, yani "yerçekimi" kuvvetinin 80 ila 100 katına maruz kalması beyin sarsıntısı geçirmesine yetecek bir miktarken mecazen bu basıncın çok daha fazlasına maruz kaldığımızı söylemek yanlış olmaz bugünkü şartlarda... Yüksek seviyelere ulaştığında G kuvvetlerinin etkileri yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Bu sabah Cevizlibağ'ın o derin grisinde ofise ulaşıp başka bir grilikte kaybolmadan önce bir kuş sesi kafamı yukarı kaldırmama neden oldu; daha doğrusu sağladı! O ses bir "Alaca Ağaçkakan"a aitti ... Tek tük kalmış ağaçlardan biri; bir kavağın üstünde dişe dokunur bir şeyler bulmak için vakit geçiriyordu... Yiyecek bulduğunun göstergesi bir ötüşün ardından gagalama işlemine seri biçimde devam etti...fotoğraf makinemi almadığım için biraz da küfür ederek kenara, yan açıya geçip biraz seyrettim...Sonra uçtu gitti; çölde bir serap gibi bir anda kayboldu... Bu günlük mesajı almıştım!
Mesaj neydi peki? 
Her nerede ve nasıl;hangi şartlarda bulunuyor ve yaşıyorsan illaki bir basınca maruz kalacaksın! Doğuştan şok emici bir fiziksel donanımın yok ama BU HAYATI KATLANILABİLİR KILACAK,BASINCA KARŞI DURMAN İÇİN, BASINCI  AZALTACAK, DENGELEYECEK KÜÇÜK ŞEYLERİ FARKETMEN İÇİN BÜYÜK RESMİN İÇİNDEKİ DETAYLARA BAKMAK GEREKİYOR! 
Büyük resim çirkin gelebilir ama içinde küçük muhteşem detaylar var!
Bugün bir ağaçkakan, yarın bir martı, öbür gün bir kedi, daha sonraki gün yaşlı, tatlı sert bir teyze, nereden geldiği belli olmadan seninle bir yerlerde sohbet etmek isteyen tonton bir dede, gözleri pırıl pırıl parlayan ayakları çıplak bir çocuk...   
Bir ağaçkakan ağacı her gagalayışında 1.200’ü bulan bir G kuvvetine maruz kalıyormuş... Ağaçkakanın kafasının şok emici yapısını oluşturan dört kısıma bakacak olursak bu şoku nasıl tolere ettiğini anlayabiliriz...Sert olmasına rağmen esnek bir gaga,kafatasını çevreleyen, kemik ve elastik dokudan oluşan dil kemiği(dilin kemiği varmış!), kafatasının ortasındaki süngerimsi kemik ve beyin-omurilik sıvısının bulunduğu, kafatasıyla beyin arasında normalden küçük olan boşluk...


Bazı ağaçkakan türleri ağacı saniyede 22 kez gagalayabiliyormuş... Bravo!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder