22 Ağustos 2013 Perşembe

7 kollu deniz yıldızı hikayesi...

1-Bilim TeknikBiliminsanları  neredeyse iki yüz yıldan bu yana deniz yıldızlarının neden  5 kollu olduğunun cevabını bulmaya çalışıyordu.
Almanya’daki Münster Üniversitesi biyoloğu Marc de Lussanet şimdi doğru cevabı bulduğundan emin. Evolution & Development dergisindeki yazısına göre, yavru denizyıldızları bir müddet suda serbest dolaştıktan sonra, bir süreliğine bir vantuzla zemine tutunuyorlar. Şimdiye kadar bu vantuzun nereden geldiği bilinmiyordu.  O, bu vantuzun körelip yok olan altıncı kol olduğuna inanıyor...

Denizyıldızları örneğin denizlalesi ve denizhıyarı gibi derisi dikenliler sınıfındandır. Bu tür hayvanlar larva döneminde simetrik yapılı olmalarına rağmen yetişkinlikte bu simetri bozulur. Şimdiye kadar yetişkin hayvanın, yavrunun sol tarafından büyüdüğü sanılıyordu, bu süreç sırasında da larva bu yapıdan ayrılıyordu.

Halihazırdaki bilgilere göre larvanın beden yapısı tamamen bozulmakta. Ancak De Lussanet yapının kalıcı olduğunu fakat bazı değişimlerin yaşandığını söylüyor. İlk önce karın tarafı bedenin sağ tarafından uzaklaşıyor. Bunun ne zaman meydana geldiği, denizyıldızı fosillerinden anlaşılmakta. Bedenin sağ tarafından zemine tutunabilmek için bir sap uzuyor. Beş kol kalıcı oluyor ve bunlar yetişkin deniz yıldızında genelde karın tarafının ortasında yer alan ağzın etrafında sıralanıyor, diyor De Lussanet.
4 Nisan 2011

2- WİKİPEDİA- Onarımsal yenilenme; vejetatif üreme sırasında ya da yaralanmalarda vücudun eksik kısımlarının tamamlanmasıdır. Örneğin bazı eklem bacaklılar, balıklar, amfibiler de genellikle genç dönemlerde yitirilen üyeler yenilenebilir. Bunun en bilinen örneği, kertenkelelerin kuyruklarını yenilemesidir. Çoğu omurgasız hayvan, vücudunun tamamını yenileyebilir. Örneğin deniz yıldızı orta diskten parça alınması koşuluyla, kopan bir kol tüm vücudunu tamamlayabilir. Halkalı solucanlar, ortadan bölündüklerinde arka kısım ön tarafı, ön kısımsa arka tarafını tamamlayabilir.
  • Omurgasızlarda mezoderm ve mezoglea tabakası bulunur. Bu tabaka içerisinde embriyonik hücreler vardır. Bu tabakayı taşıyan canlılardan ayrılan bir parça eksik kısımları tamamlayabilmektedir. Örneğin; deniz yıldızında kopan bir kol ana gövdedeki hücreler tarafından tamamlandığı gibi ayrılan kolun içerisindeki hücrelerde koldan yeni bir gövde oluştururlar.
  • 3-ocak 2012 Radikal-
    WASHINGTON - Plos Biology dergisinin bu haftaki sayısında, söz konusu canlı türlerinin ilk kez 2010'da Güney Amerika 'nın güney burnu ile Antarktika kıtası arasındaki bölgelerde denizaltı robotlarıyla yapılan incelemelerde bulunduğu belirtildi. 
  • Okyanus altında yaklaşık 2 bin 500 metre derinlikteki bu karanlık bölgelerde, sıcaklığı 380 dereceyi aşabilen sıvı püskürten kaynaklar bulunuyor. 

  • Keşfedilen türler arasında, deniz şakayığının birçok türü, ahtapotlar ve canlı organizmalara veya kayalara tutunan midye türlerinin yer aldığı belirtildi. Bu fotoğraf internetten aşağıdakiler benim!



Bayram sabahı Küçükkuyu'da, balık avım bittiğinde bir de ne göreyim: sepetimedeki balıkların gözleri yerinde yoktu...ve sepetin içinde aşağıdaki bu 7 kollu vardı! Önce inanamadım...sonra rejenerasyon sırasında bir oluşumdur dedim!? Fotoğrafladım ..sonra bir çocuk gelip oltasının dağıldığını, oltayı arkadaşından ödünç aldığını söyledi..."eğer deniz yıldızını geri atacaksan bana ver...ben de arkadaşıma verip kendimi affettireyim" dedi...verdim gitti!..anlaşılan bu ciddi bir keşif olacaktı! 

Fotoğraflar: Küçükkuyu Liman- Ağustos 2013-Cüneyt Gök




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder