9 Ekim 2012 Salı

"sarımsak" mı "sarmısak" mı?


Eskiden "sarmusak"mış...bu yüzden konuşma dilinde "sarmısak" daha fazla kullanılır ama  TDK ya bağlı olarak; "sarımsak" demek gerekiyor... Latince adı "Allium Sativum"...kokusu yüzünden yemeye çekinlere "ağzınızın tadı ve sağlığınız daha önemli" diyorum...Kokusu için; yedikten sonra bir tutam maydanoz,ya da kahve tanesi çiğneyin...karanfil çok güçlü olduğu için tüm yediklerinizin tadını alır götürür!  tabi yine de adeti abartmamak lazım...Sümerlilerin M.Ö. 2600-2100 yıllarına tarihlenen tabletlerinde bile adı geçer sarımsağın...M.Ö. 450 civarında  Mısır’ı gezen tarihçi Heredot’un kaydettiğine göre; "Keops Piramidi"nin yapılışı sırasında, çalışanlara soğanla birlikte bol miktarda sarımsak yedirilmiş! Mısırlılar, kutsal bir bitki olduğuna inandıkları sarımsağı yine ölümcül hastalıkların tedavisinde kullanmışlar. Ülkemizde Kastamonu-Taşköprü'nün sarımsağı tercih edilir. Ben de antibiyotik yerine sarımsağı tercih ederim! Antibakterial antiparazitik, antiseptiktir...grip, nezle, tansiyon, astım, öksürük derken terletici etkisiyle ateş düşürücü ve şeker düşürücüdür de...damar tıkanıklıkları için bile önerilir. HIV ve menenjit vakalarında olumlu sonuçlar vermiş!


Şifalı yanı bir yana asıl önemlisi sofradaki yeri...demlenmeyi sevenler, mezesiz olmaz diyenlerdenim...ama genel olarak da yemeklerde de kullanırım.Yoğurtla ayrılmaz bir ikilidir sarımsak. Kızartmaların üzerine domatesle birlikte bir sos yapıp içine iki diş sarımsak attın mı yemeye doyamazsın!
Zeytinyağlı ıspanak yemeği sarımsaklı yoğurtla, kabak, havuç her türlüsü yine sarımsaklı, dereotlu yoğurtla, bakla zamanı  tazesi makbuldür mesela...pastırmanın çemeninde, acukada, cacıkta...semiz otu salatasında zeytinyağıyla birlikte, haydaride, midyenin sosunda,plakinin içinde bütün bütün, et yemeklerine...fesleğenli, domatesli makarna sosunu ve diğer sosları sarımsaksız düşünemiyorum...kışla birlikte daha da fazla tüketiliyor...Hazır püresi, tozu aynı lezzeti vermiyor...ayrıca pres yerine ince ince doğrarım...
Eskiden mahallemde at arabalı satıcılar satardı...Milli Piyangocunun memleketinden getirdiği sarımsaklar, kış için stoklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini hatırlattı.

Fotoğraflar: Yedikule 80'ler-4.Levent-2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder