22 Aralık 2016 Perşembe

"çıplak vatandaşlar"


Dünyaya doğal olarak çıplak geliriz ve o günden sonra yapay bir biçimde giydiriliriz. Sağlıklı olmayan kat kat sentetik giysilerle sıcaktan pişer, kurdeşen dökeriz. İsilik oluruz. Elektrik yükleniriz...Çocukken bir izin verseler o an çıkartır atarız... önce bize uygun görülenler giydirilir ve artık onlarla birlikte bir kimlik de yavaş yavaş üzerimize yapışır hale gelir... Bebeklerin en mutlu ve özgür hali herhalde altları, üstleri değiştirilirken ki çıplak halleridir. 
Denize girdiğimizde, suda, duşta, küvette doğal halimize geri dönerken hem hafifler hem de arınırız ama toplum içinde çıplak dolaşmak mümkün değildir artık. Bu deneyimi sadece çıplaklar kampında yaşanabileceğini düşünenler bir gün -hele hele bu günlerde- bir bunalım halinde iken kendilerini soyunmuş bir biçimde sokakta bulduklarında şaşırmasınlar!Şener Şen'in oynadığı "Çıplak Vatandaş"; Orta direk memurun geçim sıkıntısıyla girdiği bunalımı,kendini çıplak bir biçimde sokaklara attığı Başar sabuncu'nun filmini hatırlayın... 
O dönemin meşhur Emmanuelle'i Sylvia Kristel'in bambu koltuktakine benzer pozu ile afişi hep aklımda kalmıştır! 
Gelelim asıl konumuza;
Postmodern kimlik inşasının Temel öğeleri imaj ve görünüştür.İzleme ve izlenme toplumu olarak özellikle sosyal medyada performans sanatı örneklerine benzer görüntülerle daha sık karşılaşmaya başladığımızı ve ülkemin geldiği durumu düşünecek olursak bu günlerde hepimiz birer performans sanatçısına dönüşebiliriz. Çünkü bedenimiz bizim ifade aracımızdır.
“Performance” sözcüğü, gösterme, gösteriş sözcükleriyle beraber "tamamlama" anlamını da içermektedir.Bir sanat yapıtının tamamlanması, seyirci tarafından tamamlanması anlamına gelmektedir. 
Performans, malzemesi yalnızca beden olan, sahne ve görsel sanatlar alanında bedenle yeni ifade biçimleri yaratmayı amaçlayan eylemdir. Modern çağla birlikte, çağdaş sanatta devreye "yaratıcı beden" kavramı girmiş ve gövdenin gerçekleriyle toplumsal alanda bu gerçeklerin doğurduğu çelişkiler de günümüz sanatını beslemektedir.
"Performans sanatçıları insan bedenini, insan cinselliğini öne çıkarmakta,şahsi travmaları ifadeye dökmekte ya da toplumsal cinsiyet ve ırk 
klişelerini çürütmekte kullanılabilecek, alışık olunmadık derecede değişken bir araç olarak görmektedirler." 
(Heartney, 2008)
Çıplak Dünya – Naked World Spencer Tunick



   Daha önce de eserlerini paylaştığım Spencer Tunick, kitlesel (nü)çıplak fotoğraflarıyla ünlenmiş bir fotoğrafçı... dünyanın farklı yerlerinde gönüllü modellerin katkılarıyla 90'lı yıllardan beri projeler üretmekte.Fotoğraflarında kullandığı çıplak gönüllü sayısının fazlalığı nedeniyle modellerin oluşturduğu görüntü soyut bir desen ve "doku fotoğrafına" ve her çalışması bir enstalasyon-yerleştirmeye dönüşüyor.

1700 gönüllü - Münih şehir merkezi-2012Çıplak Dünya – Naked World Spencer Tunick

Yaklaşık 1700 gönüllü, Münih şehir merkezinde. 23 Haziran 2012.


Yaklaşık 5200 kişi, sabahın erken saatlerinde Sydney Opera Binası önünde. 1 Mart 2010.


5200 gönüllü -Sydney Opera Binası-2010


İsviçre- Aletsch Buzulu- Küresel ısınmaya dikkat çeken- Greenpeace kampanyası-2007

İlgili resim

Amsterdam-Europarking otoparkı- 2007


Amsterdam'daki Europarking otoparkında. 3 Haziran 2007.


Çıplak Dünya – Naked World Spencer Tunick

İnsanları Toplu Halde Nü Olarak Görüntüleyen Fotoğrafçıdan 21 İnanılmaz Kare

18.000 gönüllü -Mexico- Zocalo Meydanı-2007  

İspanya- Kursaal Kongre Sarayı ve Oditoryumu- 2006

İspanya'da bulunan Kursaal Kongre Sarayı ve Oditoryumu'nda. 22 Nisan 2006.

Belçika- Stadschouwburg Tiyatrosu- 2005

Çıplak Dünya – Naked World Spencer Tunick


Sea of Hull in in Alfred Gelder Street

People take part in an installation titled Sea of Hull by artist Spencer Tunick


Sea of Hull

Temmuz 2016'da Hull kentinin 2017'de Büyük Britanya'nın kültür şehri seçilmesi şerefine Tunick, Queen's Gardens'da "Hull Denizi" adını verdiği proje için üç bin gönüllüyü 4 farklı maviyle boyanmasını sağladı.Son iki projesinde ise 100 aynalı kadın model ile ve Meksika'da baş aşağı duran modellerle vatandaşı olduğu ABD'de Trump'ı henüz başkan adayıyken eleştirmişti...


"Trump bizim zihnimizi altüst ediyor, sinir bozucu bir histeri yaşamamıza neden oluyor. Bence her şeyin baş aşağı geldiği zor ve çalkantılı bir dünyada yaşıyoruz"
-Spencer Tunick-







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder