Çocukluğum kuyruklarda geçti...sular kesilir, 3-5 gün gelmezdi; biz de tüm mahalleli gibi çeşme başında kuyruğa girer, bidon, kova ne varsa doldurmak için sıra beklerdik..."sana" yağ-margarin kuyruğu, şeker kuyruğu, gaz kuyruğu...bu liste ve kuyruklar uzar gider! Kuyrukların başı sonu belli olmadığı durumlar, "kaynak" yapanlar, kavgalar, fenalaşıp, rahatsızlananlar...hastahanede poliklinik , ilaç, devlet dairelerinde her tür işlem için kuyruk, bankada, market kasasında, dolmuş ve otobüs kuyruğu, fatura-vergi yatırma kuyruğu, mavi kart-akbil dolum kuyruğu, maaş kuyruğu, konser- maç kuyruğu...kuyruklar devam etti, ediyor!
Yedikule-"MY SHOP market"-2012
Yukarıdaki fotoğrafta sanki "kepenk" in arasına sıkışmış gibi görünen bir kedi ya da maymunun kuyruğu zannettiğiniz şey aslında otomatik kepenk sistemi içinde yerinden çıkmış "halıfleks" bir şerit!
Hayvanlar kuyruklarını çok değişik amaçlarla kullanırlar...Denge sağlamakta, ısınmakta, sinekleri uzaklaştırmakta, yön belirlemekte, dümen olarak hatta iletişim aracı olarak kuyruğu kullanır...kur yaparken de işe yarar!..bizdeki körelip "kuyruk sokumu" kalmış…"Nisan 1 şakası"amaçlı takılanları saymıyorum! Oysa maymun kuyruğunu el-kol gibi kullanır...kertenkele düşman hala hareket halinde olan kopan(daha doğrusu kendisi bırakır) parçayla ilgilenirken oradan "sıvışır"...Bir çok hayvanın en lezzetli tarafı kuyruk tarafıdır...Avustralya yerlileri pişirdikleri devasa kertenkelelerin kuyruk kısımındaki etleri saygıdan yaşlılara verirler!
Uçurtmanın kuyruğu kısa oldu mu dönmeye başlar; döne döne de çakılır! Bazı gelinlikler yerleri süpürür adeta...kuyruk 3 metre gelini takip eder...birilerinin basıp düşme ve gelinliğin de kirlenme riski vardır her zaman...o yüzden nedime ya da "Damat Bey" kuyruğu tutmak zorunda kalabilir...
"Kuyruğunu kıstırmak": "köşeye kıstırmak" anlamında yanlış kullanılıyor; birini zor duruma düşürüp kıskıvrak yakalayarak, sıkıştırmak, kıpırdayamaz duruma sokmak olarak kullanılıyor...Bazı köpekler korkup çekinince kuyruğunu kıstırır...bu yüzden bir benzetme yapılır aslında; bana bir şey yapamayacak kadar çaresiz kalıp, utanınca, süklüm püklüm olma durumunu ifade ediyor...
Kimse kuyruğunuza basmasın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder